Тайна сделка ще позволи на Турция да произвежда „Спутник V”

Тайна сделка ще позволи на Турция да произвежда „Спутник V”

Озтюрк Оран, председател на борда на ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, подписа споразумен

Озтюрк Оран, председател на борда на ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, подписа споразумение с Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ) за производство на руска ваксина в Турция, съобщава агенция Блумбърг.

Шефът на РФДИ Кирил Дмитриев по-рано потвърди факта на подписване на споразумение за производство с турска компания, но отказа да посочи с коя.

Оран, който е съратник на Ердоган от ранните дни на президентството му, каза пред агенция Блумбърг, че VisCoran и РФДИ са подписали споразумението на 16 август 2020 г., много преди резултатите от клиничните изпитвания да потвърдят, че „Спутник V“ е над 90 процента ефективна. Оран каза, че частната компания VisCoran няма капацитет да произвежда масово „Спутник V“, така че по-голямата част от работата вероятно ще бъде възложена на една от малкото турски фирми с технически капацитет за това. Оран и Дмитриев отказаха да обявят датата на започване на производството.

Преговорите за съвместно производство на ваксини започнали, след като руският президент Владимир Путин повдигнал въпроса в разговор с Ердоган, както беше съобщено през декември от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

През последните години Путин и Ердоган сближиха страните си във военно и търговско отношение, което породи загриженост сред дългогодишните съюзници на Турция на Запад, които се притесняват, че Анкара може да се приближи твърде много до Москва. Решението на Турция да закупи системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия предизвика налагането на санкции от САЩ и спря съвместното производство на изтребители F-35 за турските въоръжени сили.

Дмитриев отрече каквато и да било връзка между сделката за „Спутник V“ и политиката. Според него е естествено турските компании да се интересуват от получаване на лиценз за „най-добрата ваксина в света“. Оран каза, че Турция е в състояние да произведе повече дози от ваксината, отколкото е необходимо за ваксинирането на своите 83 милиона жители и още 5 милиона бежанци, които сега се намират на нейна територия. Това ще позволи излишъкът да бъде изнесен в чужбина.

Турция сключи споразумение с Китай за доставка на 50 милиона дози CoronaVac, произведени от Sinovac Biotech, до края на март. Също така се водят преговори за доставяне на още 4,5 милиона дози ваксини на американската Pfizer и на немската BioNTech. Освен това в момента Турция тества няколко свои собствени кандидат-ваксини.

COMMENTS

WORDPRESS: 0