С колко килограма отгоре ни осурвака новата година

Празничното натрупване на килограми, известно и като зимно, е значително и числата се движат между 2 и 5кг   През последните години се поя

Празничното натрупване на килограми, известно и като зимно, е значително и числата се движат между 2 и 5кг

 

През последните години се появиха много изследвания по темата. Историята на напълняването по време на празниците е сериозно проследена от учените. В проучването са обхванати жители на Америка, Финландия, Германия, Франция и Япония. Цифрите са доста по-умерени, отколкото данните, бълвани в масовия печат. Наддаването на тегло се движи в промеждутъка между 0,400 и 1.5кг., което е добра новина.

Най-малко килограми качват тези, които нямат особен проблем с тежестта. Най-много качват тези, които лекарите определят като „потенциално затлъстели“. Припомняме, че това са хора, чийто индекс на телесна маса е над 30.

Притеснителното е, че по време на празници, не само се натрупва мастна тъкан, но се губи мускулна такава – повишеното количество мазнини е за сметка на мускулите. А загубата на мускулна маса се отразява най-вече на краката. Промяната в структурата на тялото е обратима, стига навреме да се върнете към нормален ритъм на живот. Нещата стават трудно поправими едва след навършването на 50 години.

Важно е да се знае, че е необходимо много време, за да се изгубят спонтанно натрупаните килограми. От Коледа до Великден човек може да се отърве само от половината натрупано тегло и то, ако няма проблем с него. При повечето, които са натрупали 5кг и повече, теглото не се връща към първоначалното, дори и след 5 месеца – винаги остават излишни килограми, които поотделно, изглеждат незначителни (около килограм и половина в повече).

Спасението е просто – повече движение. За да се ограничи качването на килограми около празниците, е нужно да отделяте по 150 минути дневно за бързо ходене.