С викове ‘Искаме си кмета’ в Несебър посрещнаха арестувания си градоначалник

С викове "Искаме си кмета" беше посрещнат кметът на Несебър Николай Димитров, който пристигна под конвой, предаде БНР. В 14 ч. започва тържес

С викове „Искаме си кмета“ беше посрещнат кметът на Несебър Николай Димитров, който пристигна под конвой, предаде БНР.

В 14 ч. започва тържествената общинска сесия, на която да положат клетва кметът и двама задържани по обвинение на купуване на гласове Димитров и двама общински съветници.

Жители на Несебър се събраха в тяхна подкрепа пред заседателната зала на Общинския съвет. Сесията се провежда при засилено полицейско присъствие.

Тримата бяха задържани дни преди първия тур на местните избори.

Организатор на протеста е Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет. Той и общинските съветници трябва да бъдат освободени от ареста, казаха Яни Николов и Петър Козаров:

„Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет“, подчерта Николов.

„Не може един човек, който е избран с 8000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен“, добави Козаров.

Хората в Несебър настояват за освобождаването на представителите на местната власт:

„Хората са гневни, ядосани, защото по този начин те искат да ни превземат, ние това не го искаме, ние живеем в свободна България, демократична България. Важното е държавата да се съобрази с нашето мнение, не може да се говори за купуване на гласове при такава огромна подкрепа за задържаните, а това означава доверие“, казаха граждани на Несебър.

След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония той ще бъде върнат отново в ареста.

Адвокатът на Николай Димитров – Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност. Тя напомни, че става дума за демократичен избор на гражданите и ако той не може да поеме функциите си, то това би било подменен вот. Във второ писмо до Спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган.

„Ако имаше действаща и реално работеща в интерес на закона и гражданите прокуратура, която иска да спазва закона, трябваше да ми бъде отговорено в тридневен срок. До момента нямам отговор. Това е абсолютно в нарушение на закона. Прокуратурата си позволява в нарушение на закона да се прави все едно тези молби не съществуват“, посочи адвокат Лулчева.

Адв. Лулчева заяви, че ще напише молба и до главния прокурор, както и до Инспектората на ВСС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0