С Бетховен и фойерверки Берлин отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена (Снимки)

С концерт пред Бранденбургската врата в Берлин завършиха празненствата, с които беше отбелязана 30-ата годишнина от падането на Берлинската ст

С Бетховен и фойерверки Берлин отбеляза 30 години от падането на Берлинската стена (Снимки)

С концерт пред Бранденбургската врата в Берлин завършиха празненствата, с които беше отбелязана 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена.

На събитието присъстваха канцлерът Ангела Меркел, придружавана от съпруга си Йоахим Зауер, и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който в словото си призова живеещите в Германия да разрушат стените на „гнева и омразата“.

„Стената не просто падна. Хората от Източна Европа я разтърсиха. Мислите ми днес са и с приятелите ни в Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Тяхната смелост вдъхнови хората в Източна Германия. Тяхната смелост сложи края на разделението в Европа. Благодарим ви за това. Но в страната се издигнаха нови стени – на яд, гняв и омраза, на безмълвност и отчуждение. Те са невидими, но разделят страната въпреки това, те пречат на кохезията – която търсим. Валтер Улбрихт построи Берлинската стена, която установи един несправедлив режим. Но новите стени в страната ни ги издигаме сами и само ние можем да ги бутнем“, каза Щайнмайер.

Под диригентството на Даниел Баренбойм Щатскапеле Берлин изпълни произведения на Бетховен. Баренбойм е записвал с Берлинската филхармония, когато стената е паднала, а сега е генерален директор на държавната опера в Берлин.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0