Сърбия купува турски бойни дронове

След дълги преговори, сръбският президент Александър Вучич и турският - Реджеп Тайип Ердоган, сключват сделка за покупка на безпилотни дронове т

След дълги преговори, сръбският президент Александър Вучич и турският – Реджеп Тайип Ердоган, сключват сделка за покупка на безпилотни дронове тип „Байрактар“, предава БТА, като се позова на в. „Новости“. Същият модел дронове се използва в Сирия, Ливан, Ирак и в Нагорни Карабах.

Днес за Турция са заминали министърът на финансите Синиша Мали и помощник министърът на отбраната, отговарящ за материалните ресурси – Ненад Милорадович, които трябва да договорят подробностите по договоря. Очаква се Сърбия да закупи няколко системи бойни безпилотни дронове.

Разработката на „Байрактар“ започна още през 2007 г. Първият им полет беше седем години по-късно – през 2014 г. Този тип дронове могат да останат във въздуха до едно денонощие и могат да откриват вражески цели в радиус от 150 км. „Байрактар“ се използват във военните конфликти в Сирия, Ирак, Либия, както и от Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах.

Припомняме, че Сърбия закупи и ракети „земя-въздух“ и бойни дронове от Китай.

Така Сърбия би станала „най-могъщата военна сила в бивша Югославия“, коментира още в. „Новости“

COMMENTS

WORDPRESS: 0