Създателят на ваксината на Pfizer: Ще защитава пациентите поне една година

Създателят на ваксината на Pfizer: Ще защитава пациентите поне една година

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от американската компания Pfizer ("Пфайзър") и немската BioNTech ("Бионтек"), ще може да защити пациент

„Очаквам ваксината да бъде ефикансна най-малко една година“, каза турският лекар, който от години живее в Германия, като подчерта, че повторното й прилагане може да се осъществи една година след първото ваксиниране.

Както вече стана ясно обаче, ваксината неизбежно може да има и странични ефекти, като висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

Шахин създава ваксината заедно със съпругата си, която също е лекар.

По неговите думи разработката на препарата е започнала в края на месец януари. През месец март „Бионтек“ обяви за партньорството си с „Пфайзър“.

Шахин припомни, че ваксината е преминала през клинични изпитания както в Германия, така и в САЩ. Тази разработка представлява важна крачка в борбата с пандемията в момент, когато се наблюдава в цял свят ръст на новите случаи на заразявания.

В понеделник производителите публикуваха междинните резултати от клиничните изпитания, от които пролича, че ефективността на ваксината е над 90 на сто.

COMMENTS

WORDPRESS: 0