Създаването на район „Чужбина“ се отлага. Финалният вариант на Изборния кодекс

Създаването на район "Чужбина" се отлага за по-следващи избори. В продължилите повече от 14 часа и придружени със скандали дебати по Изборния ко

Създаването на район „Чужбина“ се отлага за по-следващи избори. В продължилите повече от 14 часа и придружени със скандали дебати по Изборния кодекс, депутатите гласуваха да има отделен избирателен район за чужбина, но с две други гласувания, блокираха влизането му в сила, ако изборите са скоро.

Най-напред те отхвърлиха всички текстове, които уреждаха от кои многомандатни изборни райони да се отнемат мандати, за да се прехвърлят в новия, 32-и МИР „Чужбина“.

„С други думи район „Чужбина“ няма да има“, възкликна председателстващата Татяна Дончева. Тя бе изненадана от титулярния председател Ива Митева, която взе думата и с процедурни хватки на практика блокира внесеното от собствената й партия „Има такъв народ“, предложение, с което избирателният район „Чужбина“ можеше да стартира още на първите избори.

Накрая на заседанието, с преходни и заключителни разпоредби, депутатите включиха текст, в който броят на мандатите в 32 МИР- Чужбина може да бъде определен най-рано след приключване на преброяването на населението на България, което първоначално беше насрочено за 2020 г., но заради пандемията беше отложено за 2021 г. и все още не е ясно кога точно ще се проведе.

Единствено Мая Манолова се опита да защити въвеждането на район „Чужбина“ веднага. Депутатите два пъти прегласуваха решението си, но то беше отхвърлено. Манолова поиска решението да бъде гласувано трети път, но председателстващият Кристиан Вигенин отне думата й.

Накрая депутатите гласуваха промените да влязат в сила с обнародването им в Държавен вестник. Единственият, който гласува против, беше депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, който призова президента да наложи вето заради хаоса и противоречията в кодекса.

Равносметката

Отпада ограничението секциите да са 35 на брой в чужбина. Това ще улесни гласуването в Англия, САЩ, Канада, но и в Турция.

Машинното гласуване става задължително в секции с над 300 избиратели. В малките секции продължава да се гласува с хартиени бюлетини.

Видеонаблюдение на преброяването на резултатите в секциите ще има, но само при техническа възможност.

Отпада гласуването по пощата, както и електронното гласуване.

Изборите остават по сегашната пропорционална система поне до първите редовни избори, за които вероятно пак ще се наложи ремонт на Изборния кодекс. Сегашният не описва ясно как ще се случат мажоритарни избори.

ЦИК се променя от 20 на 15 души, като се запазва квотният принцип на партиите. В новия ЦИК ГЕРБ ще има 4 места, БСП и ИТН- 3, ДПС и ДБ по 2, Изправи се! Мутри вън! – 1. ВМРО губи мястото си в ЦИК, на което имаше право заради това, че Ангел Джамбазки е евродепутат. Тази квота на разпределение се прилага надолу по веригата по отношение на членовете на РИК, ОИК и СИК.

Предизвикалата шумен отпор от ГЕРБ поправка, че президентът назначава ЦИК всъщност е незначителна. Той и досега назначаваше председателя и секретаря на ЦИК, а след като съставът е разпределен по квоти, няма друг избор освен да назначи членовете, които партиите му предлагат.

COMMENTS

WORDPRESS: 0