Съдът спря смяната на ръководството на „Автомагистрали“

Съдът спря смяната на ръководството на „Автомагистрали“

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, съобщава БГНЕС. Това е с

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД, съобщава БГНЕС. Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов.

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на „Автомагистрали“ иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете.

Съдът отбелязва още, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постановява, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на „Автомагистрали“, след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министърката неведнъж съобщи, че иска да се раздели със старото ръководство на „Автомагистрали“ цивилизовано. Директорът на компанията Стоян Беличев пък уточни, че е готов да предаде поста, стига смяната да стане по всички изисквания на закона, припомня агенцията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0