Съдът остави в ареста обвиняемия за опита за покушение срещу Алексей Петров

Софийският апелативен съд остави в ареста Роман Логвиненко, който е обвиняем за опита за покушение срещу Алексей Петров. Украинският гражданин бе ули

Софийският апелативен съд остави в ареста Роман Логвиненко, който е обвиняем за опита за покушение срещу Алексей Петров.

Украинският гражданин бе уличен от двама свидетели, че стои зад атаката, при която срещу колата на бившия агент на ДАНС беше стреляно с гранатомет.

Съдът изслуша съдебно-медицинската експертиза на д-р Леонтиев, който посочи, че Логвиненко страда от хроничен хепатит (хепатит С), както и отстранен далак след катастрофа. Други заболявания подсъдимият няма, а задържането му в ареста не влияе върху общото му състояние, съобщава Бгнес.

Адвокатът на Логвиненко – Манолов, заяви, че подсъдимият е болен от 2008 г. след претърпяна катастрофа, заради която му е отстранен далакът, по време на лечението пък е бил заразен и с хепатит С и му се налага да пие ежедневно лекарства, които да намаляват нивото на чернодробните ензими, както и да спазва прецизен хранителен режим.

В хода на изслушването на експерта, стана ясно, че пряка опасност за другите арестанти от заразяване с хепатит няма, тъй като този тип хепатит се предава по кръвен път.

Адвокат Манолов поиска смяна на мярката за неотклонение, като основната причина е здравословното му състояние, както и фактът, че Роман Логвиненко имал адрес в Пловдив и може да бъде открит.

Адвокатът му не пропусна да отбележи, че двамата свидетели, които са дали показания – Бойко Георгиев и Константин Пухлев, са участвали активно в подготовката на опита за покушение срещу Алексей Петров и са “изтъргували свободата си”.

Апелативният прокурор пък акцентира върху факта, че Роман Логвиненко не е български гражданин и може да напусне страната и да се укрие, освен това той идва от държава, която не е член на Европейския съюз, което допълнително усложнява нещата.

Освен това, според прокурора, показанията на свидетелите са били много логични, последователни, съвпадат с намерените доказателства и разказите на очевидци, а според тези показания Логвиненко активно е участвал в подготовката на въпросния опит за покушение.

Допълнително бе посочено, че присъдата, която Логвиненко може да получи е сериозна- 15-20 години затвор или доживотна присъда, което също може да го накара да се опита да се укрие.

Самият Логвиненко посочи, че е пристигнал самостоятелно в страната и не се е крил от никого. Той помоли да бъде намалена мярката му за неотклонение и каза, че имал сухота в устата и му изтръпвали ръцете, но това не трогна съдията, който заключи, че от събраните доказателства може да се направи предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление.

Направен е бил анализ, от който става ясно, че има данни за съучастие в организацията по престъплението, а заедно със свидетелските показания, се стига до извода, че Логвиненко не само, че може да се укрие, но и да извърши ново престъпление. По тази причина Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение, издадена от Софийския градски съд.

Преди две седмици украинецът поиска да излезе на свобода заради здравословни проблеми.

Съдът обаче отказа заради липса на медицински документи и поради факта, че заподозреният няма постоянен адрес в България.

COMMENTS

WORDPRESS: 0