Събарят къщата на Димитър Димов в София, ще строят кооперация

Къщата, където е живял за кратко писателят Димитър Димов в столичния район "Лозенец", ще бъде съборена, а на нейно място ще се построи коопераци

Къщата, където е живял за кратко писателят Димитър Димов в столичния район „Лозенец“, ще бъде съборена, а на нейно място ще се построи кооперация, съобщи бТВ. 

По проект на мястото на вилата ще се построят две нови сгради.

„Сега ще имаме улица с неговото име, но няма да имаме нищо от него. Човекът е живял, творил и какво остава – нищо“, коментира Геогри. Хората, живеещи в близост до вилата, са притеснени, че новото строителство може да засегне имотите им.

Разрешително за премахване на дърветата е поставено на видно място, като ще бъдат отстранени орех, вишна, ясен и ябълка.

От Министерството на културата пък заявяват, че къщата няма статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културните ценности.

„Разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съсед. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж“, казва кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

Дърветата в двора вече се изсичат, а теренът се подготвя за предстоящото изграждане на двете сгради. Апартаментите, които ще заемат мястото на старата къща, вече са обявени за продажба на цена от над 360 000 евро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0