Считаният за контрабандист Салам Фарадж съди Пеевски в Париж за $168 млн

Иск за 168 млн долара е завел бизнесменът от арабски произход Салам Кадер Фарадж срещу Делян Пеевски в Парижкия арбитражен съд. Претенциите на Фарад

Иск за 168 млн долара е завел бизнесменът от арабски произход Салам Кадер Фарадж срещу Делян Пеевски в Парижкия арбитражен съд.
Претенциите на Фарадж са свързани с „Булгартабак“. Това съобщава Фрог нюз, позовавайки се на източници от бизнес средите.

Преди време банкерът Цветан Василев в интервю заявява, че според него Пеевски е преотстъпил част от „Булгартабак“ на Салам Кадер Фарадж, който е основният дилър на тютюневи изделия в Близкия изток. Василев смята още, че Пеевски е „превел на Фарадж над 150 млн. долара“, дължими отпреди, но все още „виси“ с голяма сума.Името на Фарадж е и в докладите на турските тайни служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак“ през Ирак и Сирия в Турция.

Все по-ясно стява, че по документи Пеевски не е собственик на „Булгартабак“, пише Фрог нюз и допълва, че съществуват документи, които сочат, че реален собственик е майката на Делян – Ирена Кръстева. Известно е също, че част от дълговете на кредитори на „Булгартабак“ били купени от TGI Middle East – компания от Дубай, която е считана за част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция.

Съвсем неотдавна основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе извадена от структурите на холдинга. Осъществена е и продажба на контролния пакет акции на мажоритарния собственик на „Юрий Гагарин“ „Баранко“. От страна на продавача в случая е дъщерното дружество на „Булгартабак холдинг“ – „Благоевград БТ“.

Въпреки, че става въпрос за публични дружества, първоначално цената не беше обявена. Frognews съобщава, че разполага с документ, според който 66% от акциите на „Баранко“ са оценени на 4 932 000 лв. Дружеството пък е най-големият акционер в „Юрий Гагарин“ и контролира 49% от акциите на компанията, с което на практика цената за придобиване на контрола както на „Баранко“, така и на „Юрий Гагарин“ е 4 932 000 лв. Сумата е меко казано странна, тъй като само за едно деветмесечие на 2017 г. чистата печалба на „Юрий Гагарин“ достига 4.6 млн. лв., а приходите са в размер на 96 млн. лв. или ръст от 9% спрямо предходната година. Едва ли някой ще се изненада, че Quarta LLC е регистрирана само две седмици преди сделката с „Благоевград БТ“ на името на пакистанския гражданин Ризван Анвар Абаши, съобщава capital.bg.

Според запознати сделката се прави заради Салам Кадер Фарадж, на когото Пеевски дължи милиони, отбелязва медията.