Стряскащи надписи и зловещи снимки ще върху цигарените кутии ще плашат пушачите след няколко месеца

Още по-стряскащи надписи и зловещи снимки ще се появят върху цигарените кутии. Новият дизайн ще влезе в сила след 20 май. За целта депутатите вече гла

Още по-стряскащи надписи и зловещи снимки ще се появят върху цигарените кутии. Новият дизайн ще влезе в сила след 20 май. За целта депутатите вече гласуваха на първо четене промени в закона за тютюна и тютюневите изделия.Страшни снимки, освен предупрежденията за вредата от пушенето, има върху цигарените кутии в много държави. С решението си от днес реално депутатите прилагат евродиректива от 2014-а година.
Според проучване в Евросъюза, ако надписите и снимките заемат 75% от кутията, се постига най-добър ефект. У нас процентът ще е 65, а производителите ще редуват изображения и предупреждения като риск от ослепяване и импотентност.
„Кутията ще представлява едно не много приятно за гледане опаковъчно средство, но така или иначе това е тенденцията”, отбеляза Румен Христов, председател на земеделската комисия. Новите снимки и предупреждения са еднакви за целия Европейски съюз.
„Подбирани бяха най-силно въздействащите картинки и мисля, че трябва да има ефект, най-вече върху младите хора”, посочва пред bTV д-р Маша Гаврилова от гражданска инициатива „България без дим”.
Янко Йотов, който се занимава с търговия на цигари и алкохол от около 15 години, е на обратното мнение. Възрастните биха се повлияли повече.
„Предполагам, че ще има някакъв ефект първоначално, но който си пуши, много трудно се отказва. На младата аудитория определено няма да им повлияе, защото колкото е по-забранено едно нещо, толкова е по-интересно”, смята той.
Новите кутии трябва да са на пазара от 20 май. Основната критика в парламентарната икономическа комисия е, че тютюневите фабрики трябва да инвестират около милиард лева, за да покрият европейските изисквания.
„На бизнеса му трябва предвидимост, а не да ги пришпорват и да не им оставят време за реализация”, категорична беше Ферихан Ахмедова, депутат от ДПС.
Според изследванията в момента най-честите причини за спиране на цигарите са две – недостиг на пари и здравословни проблеми.

COMMENTS

WORDPRESS: 0