Строим още една гранична връзка с Гърция –  „Рудозем-Димарио“

Строим още една гранична връзка с Гърция – „Рудозем-Димарио“

Със символична първа копка и с благословията на християнски и мюсюлмански духовници бе даден старт на изграждането на ГКПП при Рудозем. Пунктът

Със символична първа копка и с благословията на християнски и мюсюлмански духовници бе даден старт на изграждането на ГКПП при Рудозем.

Пунктът ще се строи в изпълнение на подписаната спогодба между България и Гърция още през далечната 1995 г. за откриване на три ГКПП-та между двете страни. Той се финансира по Програмата за трансгранична достъпност ИНТЕРРЕГ, по проект, по който партньори са Егнатия Одос, АПИ и областната администрация в Смолян, съобщи регионалното издание Смолян прес.

Освен строежа на самия пункт, по проекта се предвижда изграждане на нов път от гръцка страна от село Димарио до границата, реконструкция на пътя Средногорци – Рудозем и обхода на Рудозем, и реконструция на пътя Момчилград – Ивайловград. Общият размер на финансирането по проекта е 38 802 558 евро.

 

През декември м. г. правителството одобри необходимото дофинансиране за строежа на самия пункт в размер на 18 445 744 лв., след като бе избран с обществена поръчка на областната управа в Смолян строителят му – консорциум „Партньори – Ксанти“. В него са 4 фирми: „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД, „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД.

„С пункта ще се отвори пряката пътна връзка Пловдив – Смолян – Рудозем – Ксанти – Северна Гърция като част от трансграничен коридор №9. През последните години по пътната връзка Пловдив – Смолян – Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, в това число и връзката Пловдив – Асеновград. ГКПП – Рудозем е за всички видове пътници и товари“, посочи областният управител Недялко Славов.

Пунктът ще е изцяло на българска територия. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86. Ще бъдат изградени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Ще има три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Пътят до пункта от българска страна отдавна е готов. В момента ударно се изгражда шосето от гръцка страна. Изпълнител е компанията „Актор”, която строи нужните 9 км пътна отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница. В изграждания участък са планирани 11 моста, два двупосочни тунела и пътно платно 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Срокът за завършване на строителството е май т.г. Новият път се финансира от Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0