Стотици загинали и ранени след 8 експлозии в Шри Ланка на Великден

Полицията и медии в Шри Ланка съобщиха за поредица експлозии в столицата Коломбо и на други места на островната държава. 8 са избухналите бомби. Експ

Полицията и медии в Шри Ланка съобщиха за поредица експлозии в столицата Коломбо и на други места на островната държава. 8 са избухналите бомби.
Експлозиите станаха, докато католическият свят празнува Възкресение Христово.
Съвпадението на взривовете на няколко места по едно и също време предполага, че те са умишлено предизвикани. Последната информация е за 156 загинали и 560 ранени. Много хора се стекоха да даряват кръв за пострадалите при атаките.
Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име „Нешънъл Таухид джамаат“ (National Thowheed Jama’ath, NTJ) планира „самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия“.
НТД стана известна миналата година с оскверняването на будистки статуи – будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка. В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.
Междувременно бе обявено, че училищата в Шри Ланка ще бъдат затворени за два дни от съображения за сигурност.
Кадър: Видео на телевизия „Дерана“.