Срещу 7500 евро купуваш къща в Италия

Срещу 7500 евро купуваш къща в Италия

Община Бикари в Южна Италия обяви мащабна продажба на жилища - къща, подходяща за живеене там, може да бъде закупена на цена от 7500 евро. Повечето пр

Жилищата се продават от общинските власти, за да привлекат нови жители в града. През последните десетилетия значителна част от местното население е заминало в чужбина, главно в САЩ. Още през 50-те години в Бикари са живели около 5 хиляди души, а сега има около 2 хиляди.

По програмата на кмета се продават около дузина къщи за едно евро – те се нуждаят от ремонт. Други обекти имат „нормална“ цена (няколко хиляди евро).

Общо над 100 имота са празни в града.

Почти всички изоставени сгради се намират в историческата част на Бикари. Средната площ на къщите е 50-70 квадратни метра, повечето от тях са на два етажа. Самият град е известен със своите гастрономически удоволствия – тук се прави пица по стара технология, произвеждат се и козе сирене, зехтин, салам. Освен това в региона редовно се провеждат фестивали за народни танци.

По-рано беше съобщено за подобна програма, стартирана в община Троина на италианския остров Сицилия.

Градът продава къщи за 1 евро, като дава пари на купувачите за обновяване на домовете им. Тези, които се съгласят да закупят сгради в добро състояние, ще получат безвъзмездни средства от кметството в размер до 8 хиляди евро.

Агенция CROSS

COMMENTS

WORDPRESS: 0