Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио, поиска убежище в Европа

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио, поиска убежище в Европа

Без спортни постижения, но с променена съдба вероятно ще приключи участието на спринтьорката от Беларус Кристина Тиманосква на Олимпиадата в Токио

Без спортни постижения, но с променена съдба вероятно ще приключи участието на спринтьорката от Беларус Кристина Тиманосква на Олимпиадата в Токио. Тя отказа да напусне Токио и поиска убежище в Западна Европа, предава БНТ. Тимановска се намира на международното летище Ханеда, където е потърсила закрила от полицията. От Международния олимпийски комитет проучват случая.

Без спортни постижения, но с променена съдба вероятно ще приключи участието на Кристина Тиманосква на Олимпиадата в Токио.

„Няма да се върна в Беларус. Призовавам Олимпийския комитет за помощ. Върху мен се оказва натиск. Принуждават ме да напусна страната без моето съгласие. Така, че моля Международния олимпийски комитет да се намеси „, написа спринтьорката от летище Ханеда.

Тимановска участва в петък в едно от бяганията на 100 метра. Днес трябваше да e на състезанието на 200 метра. Но вчера от ръководството на беларуския отбор влезли в стаята ѝ и наредили да се върне обратно в Минск. На летището обаче спринтьорката потърсила закрила от японската полиция.

От Националния олимпийски комитет на Беларус, който се председателства от сина на президента Лукашенко твърдят, че решението било взето, заради „емоционално-психическото здраве“ на състезателката.

„Не знам какво ще се случи. Ако поиска правни съвети, ще ѝ ги дам“, каза Томоко Ураки, член на адвокатската колегия в Япония.

Представители на Международния олимпийски комитет вече са разговаряли с спортистка.

„Тя ни увери, че е щастлива и в безопасност“, каза Марк Адамс, говорител на МОК.

От Токио животът на Тимановска може да продължи в Германия или Австрия. Спортистката от Беларус е поискала да живее в една от двете държави.

COMMENTS

WORDPRESS: 0