Спираме и връщаме в Турция между 200 и 300 мигранти на ден

Всеки ден на българската граница са спирани и връщани в Турция между 200 и 300 мигранти, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов пред участниците

Всеки ден на българската граница са спирани и връщани в Турция между 200 и 300 мигранти, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов пред участниците в 9-ия летен университет на младежката организация на ГЕРБ. По думите му най-големият проблем за страната ни са афганистанците. Това са само млади мъже между 16 и 28 години, без образование, без трудови навици, много агресивни, обясни Борисов и уточни, че точно мигрантите от тази страна създават най-сериозни проблеми в бежанските центрове у нас.

Разговорите по споразумението между ЕС и Турция трябва задължително да продължат, каза премиерът, цитиран от БТА. Според него то е изцяло в полза за нашата страна и е в защита на националния ни интерес. Дипломацията изисква и двете страни по едно споразумение да са доволни, така че трябва да се постигне разбирателство, да се намери изход от кризата, като голямата цел е мигрантите да стоят далеч от границите ни, посочи премиерът. Борисов каза още, че трябва да се намери общоевропейско решение, като не бива да се допуска България да се превърне в място, от където да тръгва релокацията на тези хора.

За опита за преврат в Турция Борисов посочи, че трябва да се види внимателно какви са вижданията на живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен. Той допълни, че след опита за преврат много турски фирми искат да дойдат да инвестират у нас, но в дългосрочен план това също носи рискове. По думите му опасността е особено за смесените райони, защото който дава заплатата, може да определя и политиката.

По проблемите около АЕЦ „Белене“ премиерът посочи, че най-важният въпрос е кога страната ни ще плати на Русия 557 милиона евро за двата реактора. Според него това трябва да стане веднага, защото в настоящата ситуация страната ни не може да продължи в нито една посока. Вариант да не платим тези средства няма, каза Борисов и припомни, че ежедневно върху сумата се начисляват лихви от 167 хиляди евро.

Премиерът допълни, че очаква в понеделник, когато край Варна започва инвеститорска кръгла маса за газовия хъб „Балкан“, представителят на ЕК да каже ясно дали хъбът ще може да приема и руски газ. Според Борисов това ще покаже на Русия, че страната ни е извървяла най-правилния път, има решение на ЕК и може да се водят официално преговори.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0