Спипаха данъчна с 1 000 евро подкуп, напирала бързо да получи парите, заминавала на почивка в Куба

Задържана е данъчна служителка от териториална дирекция на НАП в София за подкуп от 1000 евро. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокур

Задържана е данъчна служителка от териториална дирекция на НАП в София за подкуп от 1000 евро. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор, по време на брифинг, на който бяха обявени резултати от проведена съвместна акция под ръководството на Специализираното звено „Антикорупция“ към СГП, съобщава „Фокус”. По думите на Арнаудова, това е пореден случай на задържан държавен служител с подкуп. „Касае се за подкуп, получен от данъчен инспектор от териториална дирекция на НАП в София. Инспекторката е в Дирекция „Контрол“, отдел „Ревизии“, заяви тя и добави, че подкупът, който е поискан е в размер на 2000 лв. и е получен такъв в размер на 1000 евро.
„Оценяваме акцията като добър резултат и отлично взаимодействие, воля, капацитет на служителите в това звено, както на МВР, така и на прокурорите, за това да се преборим с явлението корупция“, каза още тя. По думите ѝ, сигналът е подаден от чужд гражданин. Според нея българите сякаш се въздържат от желанието си да сигнализират, за да получат наказание виновните лица.
„В този случай се касае за чужд гражданин, който има счетоводна къща, която обслужва чуждия инвеститорски потенциал в страната ни – гръцки фирми, които са регистрирани като български такива на територията на България. Тези фирми са били притискани и изнудвани от данъчните служители, за да се съставят съответните актове, както биха желали с по-малки санкции самите фирми“, обясни тя.

Служителката е поискала подкупа и е бързала да вземе парите, защото е заминавала на почивка в Куба. При задържането й органите на реда са открили и друга крупна сума в чантата й. Сигналът е получен във финансовото министерство на 28 февруари и от там е препратен към прокуратурата. „За по-малко от 24 часа всички звена, борещи се с корупцията, се задействат и успяват да задържат служителката на НАП“, допълни Арнаудова и разкри, че корумпираният държавен служител „явно и друг път е нарушавала закона, и има трайно установени престъпни навици. Дори е заплашила със запор на сметките чуждия гражданин, ако не получи сумата от 1000 евро“, разкри Арнаудова. Служителката на НАП е задържана за 72 часа и утре прокуратурата ще поиска най-тежката мярка спрямо нея – „задържане под стража“. Арнаудова беше категорична, че държавата проявява и ще продължи да проявява нулева толерантност към корупцията. „Имаме волята и капацитета да се бори с корупционните практики“, каза още тя.

COMMENTS

WORDPRESS: 0