Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

Спецпрокуратурата проверява казуса с гражданството на Кирил Петков

Специализирана прокуратура извършва проверка във връзка с казуса с гражданството на Кирил Петков още от 24.08.2021 г., уведомяват в съобщение оттам в

Специализирана прокуратура извършва проверка във връзка с казуса с гражданството на Кирил Петков още от 24.08.2021 г., уведомяват в съобщение оттам във връзка с многобройни журналистически запитвания.

Прокурорската преписка е образувана въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от 22.08.2021 г. (В статията са описани подробно документи, подписани от Кирил Петков във връзка с ББР, които нямали правилните реквизити и не били съставени по закон. повдига се е въпросът дали Петков е подписал декларация с невярно съдържание, че не е чужд гражданин. – Б.р.). Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения, уточняват от спецпрокуратурата.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

COMMENTS

WORDPRESS: 0