Спецпрокуратурата повдигна обвинение на певицата Лилана и още четирима

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на певицата Лилана и още четирима

Групата от петима задържани, сред които певицата Лилана и брат й Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR), вече е с повдигнато обвинение. Вчера Спе

Групата от петима задържани, сред които певицата Лилана и брат й Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR), вече е с повдигнато обвинение.

Вчера Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения към петимата за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, съобщиха от обвинението.

Петимата са задържани в петък при специализирана операция на СДВР и ДАНС под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура. При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес спецпрокуратурата ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.

COMMENTS

WORDPRESS: 0