Спецпрокуратурата пита учени от ЕС за иззетите артефакти на Васил Божков

Спецпрокуратурата пита учени от ЕС за иззетите артефакти на Васил Божков

Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които

Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия Васил Божков, Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения за иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска“ №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на спецпрокуратурата, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0