Специалната прокуратура в Хага обвини президента на Косово в престъпления срещу човечеството

Специалната прокуратура в Хага, която разследва военните престъпления в Косово, повдигна обвинения срещу сегашния президент на Косово Хашим Тачи

Специалната прокуратура в Хага, която разследва военните престъпления в Косово, повдигна обвинения срещу сегашния президент на Косово Хашим Тачи и още девет души.

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството – включително близо 100 убийства, изтезания и отвличания на албанци, сърби, роми, лица от други националности, както и политически противници.

Става дума за 1998 – 1999 г. – войната за независимост на Косово, водена от Армията за освобождение на Косово (АОК).

В края на 90-те Хашим Тачи имаше ключова ръководна роля в АОК, въпреки че формално никога не е бил неѝн лидер. Президент е на Република Косово от 2016 г.

Сред обвинените от специалната прокуратура в Хага е и бившият председател на парламента на Косово Кадри Весели, един от основателите и ключова фигура в АОК.

Още през 2008 г. прокурорът от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте обвини Армията за освобождение на Косово за трафик на органи.

През 2011 г. Съветът на Европа прие резолюция, в която се твърди, че членове на Армията за освобождение на Косово са организирали трафик на органи както по време на конфликта в Косово, така и след това – между 1999 и 2000 г.

В документа някои членове на АОК, включително Хашим Тачи, са описани като преки участници в отвличания, нехуманно отношение, убийства и трафик на органи на „задържани лица със сръбски произход и други граждани в Косово и Албания“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0