Социолог: Младите са по-пасивни днес, българите зад граница са по-активни

Социолог: Младите са по-пасивни днес, българите зад граница са по-активни

Много са преувеличени коментарите за хаос и неработещи машини. Ако се концентрираме на дяла им, ще видим, че те са пренебрежимо малко число. Това

Много са преувеличени коментарите за хаос и неработещи машини. Ако се концентрираме на дяла им, ще видим, че те са пренебрежимо малко число. Това каза по 7/8 ТВ социологът Юрий Асланов.

Летният период, отпуски, ваканции и туризъм повлия на  по-активните граждани. Те са предпочели личният комфорт пред гражданския дълг. В днешният ден младите са по-пасивни, отколкото на 4-ти април. Сега са по-ниско представени. В същото време виждаме информации от чужбина, в някои държави има повишена активност. Връща се интереса към българската политика от страна на нашите сънародници извън страната, с изключение на Турция. Сега българите в Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия не са се отказали да бъдат пряко ангажирани със страната. Хората не са загубили интерес към България.

Машинният вот не заличи всички порочни практики, но ги намали съществено.  Предотврати част от тези порочни практики. Усещането за по-честни избори е налице. Служебният кабинет е активен от гледна точка на осигуряване на честни и прозрачни избори. Тези избори за мен са по-честни и по-достойни.

Партиите нанесоха две големи рани на политическата система. Първо обезцениха идеите. Българите приеха, че всички са един дол дренки. И второ  – партиите развратиха институциите. Това е втората беля. Партиите ги узурпираха. Хората си дадоха сметка, че институциите не кацат от Марс и тяхното поведение се формира от партиите. Това породи кризата на политическата система.

COMMENTS

WORDPRESS: 0