Социологът на Слави: ГЕРБ са под бомбардировка, ще загубят президентските избори

„ГЕРБ вече са под бомбардировка. Те винаги са доминирали в медиите, но все повече лоши неща се чуват за тях от медиите и това за тях е много необи

„ГЕРБ вече са под бомбардировка. Те винаги са доминирали в медиите, но все повече лоши неща се чуват за тях от медиите и това за тях е много необичайно. Изнервя ги и понякога грешат от нерви. Те просто трябва да изчакат, това е неизбежен период“, заяви „завъртялият се към „Има такъв народ“ социолог Андрей Райчев пред бТВ.

Според него реалният проблем на ГЕРБ е, че нямат съюзник. Той даде пример с БСП, които навремето също изпаднаха в такава ситуация.

„Никой не иска с ГЕРБ. Какво чакат те – да станат пак мнозинство? Това няма да се случи. Те чакат така да се случи с техните противници, че някой да поиска с тях. Тази ситуация обаче не е няколкомесечна, а няколкогодишна“, смята Райчев.

Политологът Димитър Ганев, който е ученик в социологията на Райчев, се съгласи с тезата на бившия си опекун и допълни, че ГЕРБ очевидно са в отбранителна позиция и това няма да спре. Според него те трябва да се заредят с търпение.

Двамата коментираха и новосъздалата се коалиция между ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

„Никога в политиката едно плюс едно не е равно на две. Най-важното нещо в една такава коалиция не е аритметичният брой, защото част от гласоподавателите на ВМРО не биха приели коалиция с „Воля“ или пък симпатизантите на Марешки не харесват ВМРО. Това автоматично води до отлив от избиратели. Има коалиции, които намаляват подкрепата. Има и такива, които я увеличават. Проблемът на тази коалиция е, че няма силен разказ“, смята Димитър Ганев.

„В момента се опитват да кажат – лидерите крачка назад, което е силна теза, но въпросът е дали това ще даде силен ефект, който ще подобри резултатите им. Според мен им трябват и други тези“, допълни политологът.

Според Андрей Райчев тезата „лидерите назад“ ще е печеливш ход в този случай.

„Същото се отнася и за Борисов. Идеята на ГЕРБ в момента е мълниите да падат върху Даниел Митов и вътрешните играчи да не се хабят. Според мен той ще е и кандидат за президент. В този смисъл и тук има крачка назад“, смята Райчев.

Според него независимо кой е кандидатът за президент на ГЕРБ, той ще загуби и очевидно ГЕРБ няма да жертва силен играч.

„И на следващите избори няма съмнение, че фрагментацията ще се запази. Този път обаче те няма как да не направят правителство. Ако втори път направят този номер като първия, ще е катастрофа. На 12 юли те ще трябва да предлагат някакво правителство. Друг е въпросът дали ще мине“, коментира още Андрей Райчев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0