„Соколите на Кюрдистан“ поеха отговорността за кървавия атентат в Анкара, предупреждават туристите да не посещават Турция

Групировката на кюрдските бунтовници "Соколите на Кюрдистан" пое отговорността за терористичния акт, разтърсил Анкара в сряда, съобщава ливанското изд

Групировката на кюрдските бунтовници „Соколите на Кюрдистан“ пое отговорността за терористичния акт, разтърсил Анкара в сряда, съобщава ливанското издание на „Дейли Стар“. В свое изявление „Соколите“ заявяват, че терористичният акт е в отговор на политиката на насилие на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган спрямо кюрдите и обещават, че ще продължат с нападенията. Изданието пояснява, че групировката „Соколи за свободата на Кюрдистан“ е свързана с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК)
Припомняме, че на 17 февруари в резултат на взрив в центъра на Анкара, недалеч от зданията на парламента, няколко министерства и генщаба на въоръжените сили на Турция, загинаха 28 души и още 81 бяха ранени.
На следващия ден бе атакуван военен конвой в югоизточната част на страната. Първоначално бе съобщено, че от взрива са ранени няколко души, но по-късно се появи и информация за загинали. Беше отбелязано, че кола е била взривена в момент, когато покрай нея на светофар е спряла колоната от автобуси с военни.
Във връзка с терористичните атентати полицията на Турция задържа 17 заподозрени.

„Туризмът… е основна цел, която се стремим да унищожим. Предупреждаваме чуждестранни и местни туристи да не посещават туристическите райони в Турция. Не сме отговорни за тези, които искат да загинат при атаки, насочени срещу тези райони“, се казва в изявление на групировката, съобщи пък Франс прес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0