„Сова Харис“: Цецка Цачева печели първия тур с 34% пред Румен Радев с 28,6%,

Цецка Цачева печели първия тур с 34% пред Румен Радев с 28,6%, следвани от Красимир Каракачанов – 12,5%, Ивайло Калфин – 6,6%, Трайчо Трайков – 5,1%,

Цецка Цачева печели първия тур с 34% пред Румен Радев с 28,6%, следвани от Красимир Каракачанов – 12,5%, Ивайло Калфин – 6,6%, Трайчо Трайков – 5,1%, Татяна Дончева – 2,8%, Пламен Орешарски – 2,3%. Посочените резултати са сред абсолютно сигурните, че ще гласуват, които са 54.8%. Това сочи сондаж на Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания „Сова-Харис“.

Проучването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души. Период на провеждане: 9 – 15 октомври 2016 г. Интервюирани са 1000 души над 18-годишна възраст по метода на стандартизираното face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%. Изследването е финансирано със собствени средства на агенцията.

На втория тур Цецка Цачева получава 38,7%, а Румен Радев – 37,8%, сочат резултатите, изчислени отново сред сигурните, че ще гласуват на първия тур. 13,7% се колебаят, а 9,8% няма да отидат до урните на такъв балотаж.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени. Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на Реформаторския блок, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите, сочи анализът на „Сова-Харис“. Засега загадка остава поведението на централата на ДПС, коментира директорът на агенцията Васил Тончев.

70.7% от анкетираните посочват, че за тях е без значение, че гласуването за пръв път се води задължително. 16,7% казват, че новата разпоредба ще ги накара да гласуват, 3.4% – точно обратното, 9.2% не могат да преценят.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели. Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си, коментират от „Сова-Харис“.

67,9% възнамеряват да участват в референдума, който ще се проведе заедно с изборите, 13,5% няма да участват, 18,5% още не са решили.

Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентния праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни, прогнозират от „Сова-Харис“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0