След среща при премиера: Няма да има национален протест на превозвачите в понеделник

В понеделник няма да има национален протест на превозвачите, стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и минист

След среща при премиера: Няма да има национален протест на превозвачите в понеделник

В понеделник няма да има национален протест на превозвачите, стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и министри. Тол системата ще стартира от 1 март, но с по-ниски тарифи, предложени от превозвачите. След три месеца – на 1 юни, ако приходите не са очакваните от държавата, таксите за ползване на пътищата от тежкотоварния превоз ще се повишат.

В разговора участваха министрите на финансите и на регионалното развитие Владислав Горанов и Петя Аврамова, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната агенция.

На срещата присъстваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

Според превозвачите при предишните преговори с държавата за определянето на таксите и обхвата на тол системата не е било взето под внимание нито едно от предложенията на бизнеса, а планираните окончателни параметри на тол таксите биха довели до непосилно за потребителите и фирмите увеличение на транспортните услуги. Затова те настояха за оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

За 13 януари превозвачите бяха обявили национален протест, като фирмите за товарен и автобусен превоз се предвиждаше да преустановят дейността си в над 60 града на страната. Нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани, също бяха сред причините за протеста като към това искане се присъединяват и таксиметровите фирми.

COMMENTS

WORDPRESS: 0