След прокуратурата и КПКОНПИ извади документи срещу Румен Радев

По подобие на прокуратурата, която извади записи от СРС-та срещу призидента Румен Радев, Комисията за противодействие на корупцията и за отнеман

По подобие на прокуратурата, която извади записи от СРС-та срещу призидента Румен Радев, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) показа две писма от ВВС до антикорупционната комисия, отнасящи се до държавния глава и неговата съпруга Десислава Генчева, като доказателство, че подозренията за конфликт на интереси при назначаването на президентската съпруга не са голословни.

От комисията обясняват, че отварянето на документите е „по повод съобщение до медиите на Министерството на отбраната от 07 февруари 2020 г. с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ“.

Тя беше наредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на разговор между Стойков и президента Румен Радев, свързан с назначаването на Десислава Радева като пиар във ВВС. Проверката беше извършена от началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който е и пряк началник на Цанко Стойков. Докладът му не съдържа предложение за налагане на административно наказание на командира на ВВС.

Днес антикорупционната комисия публикува две писма на ген. Цанко Стойков в отговор на отправени до него искания за представяне на информация на основание чл. 72 ЗПКОНПИ. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси.

От писмата на ген. Стойков се разбира, че на два пъти той е отказал информация на антикорупционната комисия по отношение на Десислава Генчева (сегашна Радева).

Първото от тях е от 10 май 2019 г. В него пише, че о.р. ген-майор Румен Радев е освободен от длъжността „командир на ВВС“ и от военна служба на 16 август 2016 г., а трудовият договор на Десислава Генчева е прекратен на 23 септември 2016 г. Ген. Стойков отбелязва, че тригодишният давностен срок за проверка по закона за конфликт на интереси е изтекъл.

Второто писмо на генерала е от 27 май 2019 г. и в него се твърди, че от изпратената напомнителна кореспонденция „не става ясно дали има образувано производство по отношение на о.р. ген.-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, което е процесуална предпоставка за предоставяне на информация от надлежен орган“.

Обяснява се още, че за да има конфликт на интереси, трябва да са налице три обстоятелства:

– лице, заемащо висша публична длъжност по смисъла на чл. 6 от ЗПКОНПИ, т.е. към онзи момент Румен Радев не е президент;

– наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастно и обективно изпълнение на правомощия или задължения му по служба;

– упражнено властническо правомощие, повлияно от частен интерес.

И отново се напомня, че е изтекъл давностния срок, които означава, че данни не трябва да се предоставят.

Геналът отбелязва до комисията на Сотир Цацаров, че, тъй като Радев вече е президент, по закон при проверка за конфликт на интереси антикорупционната комисия трябва да изиска и да получи необходимата информация и документи от постоянна комисия на Народното събрание, а евентуално и информация, свързана с дейността на Румен Радев като командир на ВВС за минал период от време – от органа по избора или назначаването.

„Командирът на ВВС се назначава с указ на президента на Република България, по предложение на Министерския съвет. Видно е, че Командването на ВВС не е надлежният орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-майор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ“, пише още Цанко Стойков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0