След ледената Баба Марта, задава се 20-градусов 8 март

Само седмица след ниските температури в началото на месец март, през следващата седмица температурите на места ще достигнат и преминат плюс 20 градуса

Само седмица след ниските температури в началото на месец март, през следващата седмица температурите на места ще достигнат и преминат плюс 20 градуса.
По този начин температурната амплитуда за по-малко от седмица ще доближи, а възможно и да премине 50 градуса: на 1 март имаше места с температури  до минус 25 градуса, а към средата на следващата седмица и около 10 март на места ще имаме температури, близки до 25 градуса над нулата.

През трите почивни дни времето ще бъде динамично и променливо, с превалявания в низините  от дъжд, посочва Дир Бг.
Днес ще остане почти без валежи, а температурите ще бъдат в широки граници, от минус 3-4 на север по поречието на Дунав до 10-12 градуса в крайните южни райони.
В Дунавската равнина ще духа западен вятър, временно до умерен.

Снежната покривка в страната бързо ще се топи.

В неделя от запад на изток ще превали, а температурите ще останат без съществена промяна.

През следващата седмица тенденцията за затопляне ще продължи и към сряда-четвъртък на места ще има температури, близки  до 20 градуса.
Според предварителните сценарии  на моделите, топло ще бъде към 10 март, а към средата на месеца предстои захлаждане, с превалявания от дъжд и сняг.

март е преходен месец между зимата и пролетта  и подобна динамика и резки температурни преходи с големи амплитуди са нормални.

Според по-голямата част от световните метеоцентрали, средномесечните температури ще бъдат около или над обичайните, а месечните количества валежи – над обичайните за месеца.

Астрономическата пролет тази година настъпва в 18 часа  и  16 минути българско време на 20 март.