Скопие опрости тол таксите на сърбите срещу 20 хил. дози от ваксината „Спутник V“

Тол таксите отпадат за пътуващите към Северна Македония сръбски граждани за периода от 15 юни до 15 август, съобщи македонският здравен минист

Тол таксите отпадат за пътуващите към Северна Македония сръбски граждани за периода от 15 юни до 15 август, съобщи македонският здравен министър Венко Филиче, цитиран от агенция МакФакс.

Решението на Скопие е „знак на благодарност“ към Белград за предоставените 20 хил. дози от руската ваксина „Спутник V“, които Сърбия дари на южната си съседка в началото на месеца. Очаква се и втора доставка на още 20 хил. дози.

Сърбия вече започна производството на руската ваксина. В края на миналата седмица обаче македонският здравен министър заяви, че Скопие няма да поръчва допълнителни дози от произведените в Сърбия ваксини „Спутник V“.

Филиче смени позицията си и заяви, че поради „непредвидимостта на пандемията“ сръбският институт по вирусология „Торлак“, който отговаря и за производството на ваксините, ще помогне за следващата доставка от 20 хил. дози.

Северна Македония очаква 100 хил. дози по програмата за солидарност на ЕС, 800 дози по програмата „Ковакс“ на СЗО, по 200 хил. дози от Русия и Китай, както и 500 дози от Синовак, която все още не е пусната на пазара.

COMMENTS

WORDPRESS: 0