Скандал с допинга – чистач унищожил всички проби на американците

Световната антидопингова агенция (WADA) е загубила всички проби на спортистите от националния отбор на САЩ, вземани между 1990 и 2016 г. От Агенцията

Световната антидопингова агенция (WADA) е загубила всички проби на спортистите от националния отбор на САЩ, вземани между 1990 и 2016 г. От Агенцията обясниха, че унищожаването на тестовете е заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили, съобщи Би Би Си, цитиран от bgathletic.

„Това е ужасно! Американският сектор с проби в нашия архив е напълно унищожен. Към днешна дата няма нито един тест на състезател от САЩ от 1990 година досега“, обявиха от WADA.

Сред унищожените проби са и тези, взети в най-скорошно време.

Би Би Си отбелязва, че инцидентът се случва точно преди посещението на Австро-руска делегация от микробиолози и биохимици, която е трябвало да извърши сравнителен анализ на пробите на руските спортисти с тези на американски. Делегацията е достигнала много трудно до разрешение за тези изследвания, които така или иначе няма да бъдат проведени.

От WADA съобщиха, че договорът с почистващата фирма ще бъде прекратен.

Информацията звучи доста нереална и в последните часове е сред най-обсъжданите теми в социалните мрежи.

„Грандиозен гаф или голяма измама всъщност е това“, чудят се мнозина.

„Това вече граничи с фантастиката. Няма такава наглост“, написа изтъкнатият ни лекоатлет Йоло Николов, който е треньор на олимпийците ни Милица Мирчева и Митко Ценов.

„Тези шишета са от много дебело подсилено стъкло, което дори да хвърлиш, няма да се счупи. Да не говорим за попадение 30 000 от 30 000. Чаши от кристал да са няма да могат да се счупят 30 000 от 30 000. Това е най-голямата глупост, която съм чувал“, сериозно се усъмни Йоло Николов.

„Другото интересно нещо е броят на пробите. Говорим за 26 години и общо 30 000 проби. Разделено на ден се получават по три проби на ден. Става въпрос за САЩ, 300-милионна държава с поне няколко милиона спортисти във всякакви спортове. Три проби на ден… Ако всичко това е истина, за какво ли се борим изобщо“, добави Николов.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0