Скандал: Президентът Радев пита премиера Борисов за Пеевски

Премиерът да каже за своите връзки с депутата от ДПС, вместо да свърза началника на президентския кабинет с него, поиска Румен Радев "Моите аргументи

Премиерът да каже за своите връзки с депутата от ДПС, вместо да свърза началника на президентския кабинет с него, поиска Румен Радев
„Моите аргументи бяха много ясни, те са разбрани от широката българска общественост, но аз не внасям моите вета по преценка дали парламентът ще ги отхвърли, или не. Аз съм длъжен да ги направя там, където виждам, че има несъответствия най-малкото с Конституцията.“ Това каза президентът Румен Радев малко след като парламентът отхвърли ветото му върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал, докато бе на посещение в БТА – Българската телеграфна агенция.
„Аз съм изключително поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация – не само за тяхното настояще, а даже проявява творчество към тяхното минало. Аз съм горд, че имам интелигентни съветници и секретари и началник кабинет. Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща“. Така президентът Румен Радев коментира критиките на министър-председателя Бойко Борисов към администрацията му.
Вчера в интервю в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите.
„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов.
„Аз съм изключително поласкан, че премиерът следи с такова огромно внимание хората от моята администрация – не само за тяхното настояще, а даже проявява творчество към тяхното минало. Аз съм горд, че имам интелигентни съветници и секретари и началник кабинет. Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща“, каза Радев.
По думите му проблемите са в „пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за нови изтребители и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост в управленски решения, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени и то генерални в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитието на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и финансова стабилност“.
„Това са все неща, която всяват напрежение. Да вземем дори моето отхвърлено вето за мораториума за иновативните лекарства. В същото време бяха разпределени огромни суми, и то в сфери, където явно има доказани немалко проблеми, каквото е санирането. Но споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на господин Пеевски, аз възприемам като груба манипулация. Както виждате, господин Борисов получи коледен подарък с пълната безрезервна подкрепа от господин Доган. Партията на господин Борисов гласува единодушно внесения от господин Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на господин Пеевски дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с господин Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на господин Пеевски?“, каза още президентът.