Скандал! Български консул в Бурса издаде виза „D“ на осъден на 5,5 години затвор турчин, без да го е виждал!

Беглецът от закона си уреди постоянно пребиваване в България България е отзовала консул Димитър Хаджиев от Бурса заради издадена виза „D“ на издир

Беглецът от закона си уреди постоянно пребиваване в България

България е отзовала консул Димитър Хаджиев от Бурса заради издадена виза „D“ на издирвано от турските власти лице, което има влезли в сила присъди. Вместо да е в затвора в Одрин (Edirne), турският гражданин се радва на свободата в България.
При подаване на заявление за издаване на виза за дългосрочно пребиваване интервюто с кандидата е задължително. Изключения не се допускат. При проверка обаче се установило, че получилият визата Шюкрю Бенли (на малката снимка) не само, че не се явил в Консулската канцелария в Бурса към Генералното консулство на Република България в Истанбул, но дори не е бил в Турция, а в България.
Това съобщава 24rodopi.com, позовавайки се на отлично осведомени турски източници. “Нито в деня на подаване на заявлението, нито в деня на подпечатването на паспорта му с българската входна виза “D”! Шюкрю Бенли от години не е стъпвал в Бурса. Консулът е отчел, че е интервюирал лицето Шюкрю Бенли, но в същия момент той е бил на 600 км разстояние от него, в българския град Пловдив”, коментираха турските ни източници.
Информацията за скандала бе потвърдена от източници, близки до българското външно министерство. Димитър Хаджиев вече не е български дипломат в Бурса, отзован е в края на миналата година. Срещу него се води разследване.
Визата, с която беглецът от закона Шюкрю Бенли си урежда постоянно пребиваване в България, е издадена през октомври.
Бившият одрински търговец Шюкрю Бенли е с криминално досие, съден е за блудствени действия с непълнолетна, побой над сестра си, контрабанда на цигари, незаконно изземване и разкриване на лични данни на много бизнесмени. Осъден е на 5 години и 5 месеца затвор.
На 20 август миналата година е трябвало да влезе в затвора край Одрин (Edirne), но ден преди това напуска Турция през пункта „Капъ куле“ и влиза в България през „Капитан Андреево“ с туристическа виза за 45 дни. За да продължи престоя си в България след този срок, той трябвало да се върне в Турция и да си извади нова виза в Генералното консулство в Одрин.
„Трябвало е да се върне в Турция на 16 ноември 2017 година. Властите са очаквали беглеца. Преди изтичането на този срок обаче от името на Бенли са направени постъпки пред почетното консулство на България в Бурса, което свързано с Генералното консулство в Истанбул, за получаване на D виза за чужденци. Било посочено, че лицето ще пребивава за дълъг период в България. Гражданин, който иска да получи виза „D“ от българските дипломатически мисии, трябва да подаде заявление лично. Но Шюкрю Бенли, въпреки, че е бил в България, е кандидатствал за виза “D” все едно от свое име, като е изпратил чрез посредници своя паспорт в Консулството в Бурса“, разкриват турските ни източници. 
Въпреки, че притежателят на паспорта не се е явил лично при кандидатстване за виза „D“ в Консулска канцелария в Бурса, такава била издадена. За отбелязване е, от Външно министерство посочват, че българското дипломатическо представителство на улица „Айдън сокак“ №1 в квартал „Адалет“ в Бурса се предоставя консулско обслужване за областите Бурса, Балъкесир, Биледжик, Мугла, Денизли, Айдън, Маниса, Измир, Ялова. Шюкрю Бенли е жител на Одрин, където имал галантериен магазин, затова е трябвало да направи постъпки за виза именно там.