Скандално: Съветник на Борисов поискал 1 000 000 евро рушвет за участие в приватизацията на „Химко“?

Грандиозен корупционен скандал е на път да се разгори в България, след като американската компания NIJ Group обяви в официално писмо, изпратено до пре

Грандиозен корупционен скандал е на път да се разгори в България, след като американската компания NIJ Group обяви в официално писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров и до посолството на САЩ в София, че при опита си да участват в приватизацията на „Химко“ – Враца са били изнудвани да заплатят 1 000 000 евро рушвет.

Американската компания съобщава за срещите си със синдика на предприятието Росица Томова, при които няколко пъти искат да съгласуват проекта за договор, но това се отлагало с месеци. Фирмата изплатила и комисиона от 15 хил. евро на въпросната дама пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на Бойко Борисов. Срещата се е състояла в един от ресторантите „Виктория“ в столицата през 2015 г.

„Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата“, казал им съветникът на Борисов, чието име не се съобщава.

Според американците това е станало пред шестима свидетели, които са готови да дадат показания пред разследващите. Това е декларирал и Ян Аронов, президент на NIJ Group, който е подписал писмото. Според американците Томова и съветникът на Борисов са искали чрез измама да измъкнат голяма сума пари, а покупката да не се осъществи. Според тях целта не е била парите от евентуалната приватизация на „Химко“ да влязат в бюджета, а да потънат в нечии банкови сметки.

„За разлика от други купувачи, не искаме да предаваме завода за скрап“, твърдят от компанията. Те са категорични, че целта им е била да произвеждат торове и други химически продукти, а не да ликвидират предприятието.

COMMENTS

WORDPRESS: 0