Системата за спешни повиквания 112 е пред разпад, телефонът блокира от месеци, операторите записват сигналите на ръка

Единната система за спешни повиквания 112 е пред разпад. Това признаха източници от МВР, цитирани от bTV. Телефонът от месеци блокира и тогава операто

Единната система за спешни повиквания 112 е пред разпад. Това признаха източници от МВР, цитирани от bTV. Телефонът от месеци блокира и тогава операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията на отговорните служби по стационарен телефон.  от 112 признаха, че от няколко месеца софтуерът не работи нормално, обработването на повикванията се бави, а през това време на опашка чакат хора, чийто живот може да е застрашен в момента. През лятото МВР призна, че е има срив в системата се преминава към план Б.
„План Б означава, че в момента софтуерът на системата не работи, ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания имало е случаи да чакат над 1 час, за да им се вдигне телефона”, разказа бивш диспечер.
Друг диспечер разказва, че в идеални условия, когато получава обаждане, операторът вижда откъде идва повикването, както и телефонният номер. Докато уточнява инцидента записва на електронна бланка информацията и моментално я изпраща към службите. Проблеми обаче има всяка седмица.
„Адресът от един инцидент го прехвърля на друг инцидент. Ако не внимаваш много, нещата стават изключително неприятни”, разказа бившият диспечер.
Напоследък 112 функционира по три начина – работи всичко, работи нещо и не работи нищо, освен стационарни телефони, твърдят още източниците.
Когато софтуерът изобщо не работи, операторите пишат на хвърчащи листа. Координаторите ги събират на купчини – за Спешната помощ, полицията, пожарната и общината.
В началото на миналата година МВР обявява обществена поръчка за следгаранционно обслужване на 112 в срок от 2 години. Стойността е над 3 милиона лева. Печели фирмата, която е поддържала системата и до момента. Но компанията твърди, че министерството така и не подписало договор с тях.
„Ние нямаме достъп до системата и не можем да отговаряме за нещо, което не ни е възложено“, казва Антон Тенев, директор „Продажби” на спечелилата компания.
За състоянието на 112 предупреждават и от Асоциация на комуникационни и информационни специалисти. „Системата е готова да излезе от строя. Тогава има два варианта – да се направи сериозна инвестиция, да се върне в строя или да се хвърли на боклука и да се направи нова”, коментира Георги Пешев от асоциацията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0