Симеон Сакскобургготски осъди България

Симеон Сакскобургготски осъди България

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски осъди България в Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който беше

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски осъди България в Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който беше забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира.
През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Въпреки че той трябваше да е временен – „до приемането на специален закон“, на практика действа и досега. По тази причина Сакскобургготски заведе дело в Страсбург през 2010 г. Впоследствие заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите „Кричим“, Ситняково“ и „Сарагъол“ да са държавни. За тях обаче регионалното министерство спечели делата на три инстанции.

През 2017 г. стана ясно, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в Страсбург. Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г., когато със свое решение Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил – т.е. от парламента.
През юли тази година Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Сакскобургготски е собственик на парка и двореца „Врана“, а МРРБ беше осъдено да плати общо 160 000 лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.

COMMENTS

WORDPRESS: 0