Силният вятър остави след себе си изтръгнати дървета, паднали ламарини и спиране на тока

Бурният вятър нанесе щети и остави без ток потребители в общините Враца, Мездра и Мизия, както и в региона на София, където прекъсвания на тока

Бурният вятър нанесе щети и остави без ток потребители в общините Враца, Мездра и Мизия, както и в региона на София, където прекъсвания на тока имаше в Княжево, Враждебна, Бояна, предаде БНР.

От бурния вятър са нанесени много щети по сгради и обекти във Враца

Засегнати покриви и фасади на сгради, потрошени стълбове, изкоренени дървета и паднали клони. Това са част от щетите, които от вчера причинява силният вятър. Поривите му достигнаха до 100 километра в час.

„Падна една огромна ламарина – с размери, може би, два на метър и нещо. И точно преди това беше минала една жена. Ламарината според мен беше смъртоносна, тежка и докато ние се спасявахме от вятъра, паднаха още четири-пет ламарини наведнъж. Видяхме обърната будка, видяхме изкоренено дърво, много керемиди имаше счупени, стъкла, общо взето доста страшно“, разказа очевидец пред националното радио.

Силният вятър наклони коледното дърво в центъра на Враца. Повредена е и найлоновата шатра на заведението, част от Коледния базар.

„Аварийни екипи отстраняваха повреди по електрическата мрежа. Възложено е на фирмите, които обслужват парковете и градините да огледат обектите си за паднали и за опасни дървета“, каза Красимир Димитров, шеф на дирекция „Аварийна помощ и превенция“:

„196 сигнала сме получили през нощта – 94 са за паднали дървета и клони, около 40 имаме за паднали оградни пана или за опасни фасади на сгради. По-засегнатите райони са Панчарево, Банкя, район Витоша, по специално Владая-Мърчаево“, допълни той.

Над 40 са сигналите за паднали дървета върху електропреносната мрежа. Аварийно прекъсване на електроподаването имаше във Враждебна, Бояна, Княжево, Манастирски ливади, Киноцентър-1, Владая, Горни и Долни Лозен, Герман, град Банкя и село Клисура.

Днес най-силен е бил вятърът на Черни връх – около обяд той е достигнал скорост над 125 километра в час. Заради очаквания и утре силен вятър Националният институт по метеорология и хидрология обяви предупредителен жълт код за голяма част от Северна България.

Жълт код е обявен за понеделник за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и Русе, както и за областите на юг от Стара планина – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В тези райони се очаква да духа вече северозападен вятър, отново с пориви до над 80 километра в час.

COMMENTS

WORDPRESS: 0