Сигурен балотаж в София прогнозират социологът Юлий Павлов

В София със сигурност ще се проведе балотаж на местните избори. Най-вероятно той ще бъде спечелен от досегашния кмет. Това сочи проучване, проведено и

В София със сигурност ще се проведе балотаж на местните избори. Най-вероятно той ще бъде спечелен от досегашния кмет. Това сочи проучване, проведено и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг между 12-и и 21-ви октомври сред над 1000 пълнолетни граждани на столицата.

Предизборната кампания от последния месец е довела до сериозни разлики спрямо процентите, посочени от анкетираните през септември. Има разместване и в подреждането на личните рейтинги, където президентът Румен Радев запазва първото място, но след него се нарежда вече Йорданка Фандъкова, а не Мая Манолова.

Според социолога Юлий Павлов – директор на Центъра за анализи и маркетинг, Фандъкова е с преднина с около 9% пред опонента си Мая Манолова на първи тур на местните избори, при хипотеза, че вотът е днес.

40,1 на сто от вероятните гласуващи биха гласували за Йорданка Фандъкова, а за Мая Манолова – 31,2%. В сравнение с предишното изследване от септември, където разликата беше около три процента, сега дистанцията се е увеличила на около девет, коментира Юлий Павлов. Данните показват малък отлив на деклариращите, че ще гласуват за Фандъкова – с 2,5 на сто по-малко в сравнение със септември, и по-сериозен отлив от Манолова – от около 8%, отбеляза Павлов.

По думите на социолога лекият отлив при Фандъкова, който е в рамките на статистическата грешка, се дължи на това, че са се появили повече кандидати, и част от деклариралите през септември, че ще дадат вота си за нея, са се разпръснали в тази посока. Това е и една от причините за спада при Манолова, обясни Павлов.

Борислав Игнатов е трети в надпреварата с 8,3 на сто (при 6,1 на сто през септември), следван от Ангел Джамбазки – 5,3 процента (при 4 на сто през септември) и Волен Сидеров с 2,9 на сто (при 1,2 процента през септември). След тях се нареждат Борис Бонев – 1,9 процента, Николай Дренчев – 1,1 на сто и Стефан Иванов – 0,5 на сто.

„Най-вероятно балотажът ще бъде между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова“, прогнозира Павлов. Според данните няма промяна в дела на хората, които биха подкрепили Фандъкова на втори тур – 47,1 на сто от вероятните гласуващи и сега, и през септември. Делът на тези, които заявяват, че ще гласуват за Манолова на балотажа, е намалял – сега за нея биха дали гласа си 37,3 на сто, докато през септември те са били 42,4% сред вероятните гласуващи. Тези, които биха гласували на първи тур, а не биха гласували на балотажа, леко се увеличават от 8 процента на 11,7%.

При гласуването за общински съветници данните показват леко намаление както при ГЕРБ, така и при БСП – 36,1 на сто от вероятните гласуващи за ГЕРБ-СДС (при 38,7% през септември) и 26,3 процента – за БСП (при 29,7% през септември). „Демократична България“ е трета с 9,2% (при 7,9 на сто през септември), следват ВМРО с 6,3% (при 5,4 на сто пред септември), „Атака“ – с 2,9% (при 1,6 процента през септември). Партията на зелените би получила 1,4%, а „Движение 21“, АБВ, ДБГ и „Възраждане“ – по 1,2 процента.

Павлов прогнозира, че е малко вероятно ГЕРБ да има абсолютно мнозинство.

Около 55% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Това означава малко над 550 хиляди души да отидат до урните, което според мен не е много вероятно, коментира Павлов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0