Сигнал срещу Делян Пеевски в ЦИК, не живеел в България

Сигнал до ЦИК срещу включения в листата на ДПС за предстоящите избори за Европейски парламент и настоящ депутат Делян Пеевски внесе гражданско движени

Сигнал до ЦИК срещу включения в листата на ДПС за предстоящите избори за Европейски парламент и настоящ депутат Делян Пеевски внесе гражданско движение „БОЕЦ“. Движението счита, че Пеевски не отговаря на условията за регистрация и участие в изборите, като не отговаря на изискванията на чл.351.ал1 от Изборния кодекс за участие в изборите, като кандидат за европейския парламент.
Съгласно разпоредбите на въпросния член кандидат за евродепутат може да е човек, който е живял последните шест месеца в България или страна в Европейския съюз, а според жалбата нямало данни, че Пеевски живее в България. Със сигнала БОЕЦ искат да се провери дали действително депутатът от ДПС е живял през последните 6 месеца в България или където и да е другаде на територията на ЕС.
В сигнала се цитира и интервю на Бойко Борисов пред bTV от 2016 г., в което обявява: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната“.
Утре БОЕЦ ще внесе заявления по закона за достъп до обществената информация до Парламента, Министерството на вънщните работи, Гранична полиция, НСО и всички останали институции, които съхраняват данни за престоя на Пеевски в страната и чужбина.
„Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация, като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена“, коментират от гражданско движение БОЕЦ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0