СЗО спря тестове на лекарството, което Тръмп пие против коронавирус – увеличавало смъртността

Световната здравна организация спря тестове на хидроксихлороквин (Hydroxychloroquine) - лекарството, което Доналд Тръмп рекламира и пие с цел пр

Световната здравна организация спря тестове на хидроксихлороквин (Hydroxychloroquine) – лекарството, което Доналд Тръмп рекламира и пие с цел превенция срещу Covid-19. Тестовете бяха провеждани, за да се установи дали медикаментът против малария, предписван и при артрит и лупус, действително е ефективен при лечение на коронавируса. Вместо да потвърдят тази хипотеза, учени установили, че то може да увеличи смъртността, съобщават Би Би Си и „Гардиън“.

Проучването на ефекта от хидроксихлороквин и по-старата му версия – хлорохин е проведено на 6 континента сред 96 000 пациента, на 15 хил. от които е даван хидроксихлороквин – на част от които в комбинация с антибиотици, на друга – самостоятелно. Не са правени клинични изпитвания.

Резултатите бяха публикувани миналата седмица в медицинското списание Lancet и те разкриват „отрезвяваща“ картина, пише британският „Гардиън“. Според тях лекарството увеличава смъртността сред пациентите с Covid-19 в болница, защото увеличава риска от развитие на нарушения в сърдечния ритъм.

Смъртността в наблюдаваните групи е следната: третирани с хидроксихлороквин – 18%, третирани с хлорохин – 16.4%, контролна група – 9%. При хората, приемали хидроксихлороквин и хлорохин в комбинация с антибиотици процентът на смъртността е дори по-висок.

Учените са категорични: резултатите означават, че лекарството повече не трябва да бъде давано на пациенти с Covid-19, освен за клинични изпитвания.

Изричното предупреждение идва на фона на препоръки от лекари към пациенти да го вбез доказателства, че помага, въпреки че е известно, че може да причини аритмия.

На база резултатите в понеделник Световната здравна организация обяви спиране на тестовете в няколкото страни, където се провеждат, с мотива, че лекарството може да навреди на пациентите.

Въпреки ясното ѝ указание Бразилия, която вече е втората най-засегната от пандемията страна в света с 376 669 случая, 23 522 от които смъртни, обяви, че няма да се съобрази и няма да спре да препоръчва хидроксихлороквин и хлорохин срещу Covid-19. Президентът Жаир Болсонаро – също като американския си колега Доналд Тръмп – рекламира предполагаемите ползи от приема на лекарстото срещу вируса.

Междувременно също днес СЗО предупреди, че страните по света може да преживеят „втори пик“ на зараза от коронавирус, ако ограниченията бъдат премахнати твърде скоро. Д-р Майк Райън съобщи на брифинг в понеделник, че светът се намира „точно в средата на първата вълна“ и предупреди, че заболяването е в подем и страните трябва да бъдат внимателни, тъй като може да има нов скок по всяко време. Според него ще има няколко месеца за подготовка преди настъпването на втори пик.

COMMENTS

WORDPRESS: 0