СЗО препоръчва продължаване на ваксинацията с AstraZeneca

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва продължаване на ваксинацията срещу COVID-19 с препарата на британско-шведската фармацевтична компания

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва продължаване на ваксинацията срещу COVID-19 с препарата на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, тъй като „нейните преимущества превишават рисковете“.

„Понастоящем СЗО смята, че ползите от ваксината на AstraZeneca превишават рисковете и препоръчва продължаване на ваксинацията“, се казва в изявление на СЗО, цитирано от световните информационни агенции.

Както отбелязаха от СЗО, венозната тромбоемболия, идентифицирана при редица пациенти след ваксинация с AstraZeneca, е третото най-често срещано сърдечно-съдово заболяване в света. Няма ясни индикации за връзката на заболяването с ваксинацията.

Очаква се Консултативният комитет на СЗО за безопасност на ваксините да публикува решението си за безопасността на AstraZeneca утре (18 март).

По-рано ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук заяви, че експертите продължават да анализират възможните странични ефекти на ваксината на AstraZeneca и случаи на нарушения по отношение на съсирването на кръвта при ваксинирани пациенти.

Франция, Италия, Испания, Германия, Холандия, Австрия, Естония, Литва, Люксембург, Латвия, Норвегия, Дания, Кипър, Словения, Швеция и България обявиха, че спират ваксинацията с препарата на AstraZeneca.

COMMENTS

WORDPRESS: 0