СЗО: Коронавирусната пандемия оказва катастрофален ефект върху лечението на рака

Европа "не може да пренебрегва" необходимостта да продължи да лекува рака, въпреки коронавирусната пандемия, съобщават Франс прес и ДПА, позовав

Европа „не може да пренебрегва“ необходимостта да продължи да лекува рака, въпреки коронавирусната пандемия, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на директора на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО).

Ефектът от пандемията върху рака в региона не е нищо друго, освен катастрофален, заяви Ханс Клюге.
Регионалният директор отбелязва, че пандемията е довела до прекъсване на услуги в областта на онкологичните заболявания и до забавяне на диагностиката и лечението.

Ханс Клюге изтъква и съобщенията за недостиг на лекарства, както и за спад в диагнозите, вследствие на което прогнозите са за повече случаи на рак, както и на смъртни случаи.

Регионалният директор на СЗО за Европа казва, че „в нормална година ракът убива близо 2,2 милиона души в региона“, обхващащ 53 страни.

Според Клюге достъпът до лечение и „неравенствата в грижите са се увеличили през последната година“ в региона.
За да намали разделението, Европейското регионално бюро на СЗО стартира регионална инициатива. Петте й фокусни области са превенция, ранно откриване, достъп до диагностика и лечение, палиативни грижи и събиране на данни, предаде БТА.

COMMENTS

WORDPRESS: 0