СЕМ призова медиите да не насаждат паника и да не препоръчват лекарства

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с призив към медиите за отговорно поведение по време на пандемията. Медийният регулатор апелира за в

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с призив към медиите за отговорно поведение по време на пандемията.

Медийният регулатор апелира за високи професионални стандарти и етика, особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Медиите да информират отговорно аудиторията, като държат сметка за съответното психологическо въздействие върху човешкото здраве, да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията, призовават още от съвета.

„С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание“, се казва още в призива.

СЕМ подчертава и положителния обществен отзвук, който медиите получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел – солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

COMMENTS

WORDPRESS: 0