Светла Василева, КНСБ: Завърналите се от чужбина сезонни работници да помогнат тук

Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат с помощта си тук, за да се намали ефектът на хроничния недостиг на работна ръка в зе


Завърналите се от чужбина сезонни работници могат да се включат с помощта си тук, за да се намали ефектът на хроничния недостиг на работна ръка в земеделието. За това апелира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

„Тъй като навлизаме в сезона на селскостопанската работа, са необходими изключително много работници. Мисля, че тези хора, които в Европа, предполагам, са добри работници и едва ли могат да стоят вкъщи един или два месеца, могат да влязат спокойно в тези фирми, ферми на селското стопанство, където могат да бъдат полезни. Те най-вече излизат от България заради ниското заплащане, но сега ситуацията е съвсем различна. Дори в Европа се затварят фирми. Едва ли и там имат достатъчно приходи европейските работодатели, за да им дадат добро заплащане. Така че е добре всички, където са, да имаме абсолютна солидарност и да си помогнем едни на други. Много често селското стопанство ни е извеждало от криза“, коментира Василева.
Разпространението на коронавируса може да парализира много предприятия и ферми и да застраши трудовите и социалните права на работещите в хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Това от своя страна би могло да затрудни производството както за вътрешния, така и за външния пазар.

COMMENTS

WORDPRESS: 0