САЩ осъдиха българин на 50 г. затвор за незаконен износ за руската военно-космичекса програма

Български гражданин е осъден на 2 години затвор за нарушаване на Закона за извънредните международни икономически правомощия (International Emer

Български гражданин е осъден на 2 години затвор за нарушаване на Закона за извънредните международни икономически правомощия (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA), като се опитал да изнесе електронно оборудване от Съединените щати за руската военно-космическа програма по незаконен начин, съобщи БГНЕС, като информацията е публикувана официално на сайта на Министерство на правосъдието.

49-годишният Цветан Кънев от София, България, се е признал за виновен за нарушаване на Закона за извънредните международни икономически правомощия през март 2021 г. Според съдебните документи обвиняемият е контактувал с американски производител относно придобиването на интегрални схеми, които често се използват в сателитите. Тъй като това оборудване е контролирана американска технология, съгласно Регламентите за администрация на износа, то изисква лиценз от Министерството на търговията на САЩ, за да се изнася в определени страни, включително Русия. Подсъдимият е казал на американския производител, че оборудването е поискано от Българската академия на науките, но производителят е заподозрял обвиняемия и е отнесъл въпроса до агенти на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Центъра за разследвания по националната сигурност (HSI) за противодействие на разпространението на конфиденциална информация (CPIC) в Колорадо Спрингс.

Под прикритие, агенти на HSI са се свързали с подсъдимия и са предложили да му продадат контролираните части, които той е търсил. В обширни комуникации агентите на HSI научили, че той възнамерява да прехвърли износа от България през Финландия до краен потребител в Русия. По-конкретно, след изпращането на технологията до Финландия, подсъдимият е планирал да я реекспортира в Русия с куфар, за да избегне документирането на крайната им дестинация. По-късно обвиняемият е потвърдил, че крайният потребител на контролираната американска технология е руската военно-космическа програма.

През октомври 2015 г. подсъдимият е превел 234 938 долара на агента под прикритие за закупуване на драйвър за часовник и програмни многочипови модули с памет с произволен достъп. През декември 2015 г. ответникът е превел 122 323 долара на агента под прикритие, за да закупи множество аналогово-цифрови конвертори. Конкретните технологии, които той е търсил, са предназначени за аерокосмически приложения и се контролират съгласно разпоредбите на Министерството на търговията на САЩ от съображения за национална сигурност.

Обвиняемият е признал пред агентите на HSI, че износът на тези технологии за Русия е незаконен съгласно американското законодателство. Той е структурирал плащанията така, че да избегне проверки от страна на банковите власти. Попълвал е фалшиви заявления за крайни потребители, за да заблуди митническите власти на САЩ и е поискал от агентите на HSI да създадат допълнителни фалшиви документи. Българинът е платил на агентите на HSI под прикритие допълнителни такси в размер на 25 172 долара и 31 550,42 долара, за да ги компенсира за рискове и нарушаване на американското законодателство. Всички парични суми, преведени от подсъдимия на агентите на HSI под прикритие, са били конфискувани в САЩ.

Подсъдимият е бил арестуван в Германия през януари 2020 г. и след това екстрадиран в Колорадо.

„Тъй като американският производител е предупредил правителството за подозрителна чуждестранна покупка, трансферите на американска технология към руската военно-космическа програма са били осуетени и подсъдимият е изправен пред правосъдието“, заяви назначеният служебно американски адвокат Мат Кирш от окръг Колорадо. „Този вид публично-частно партньорство е от ключово значение за защитата на американските технологии и националната сигурност.“

Разследването е проведено от Службата за национална сигурност на САЩ. Американските адвокати Джулия Мартинес, Уейн Пау и Дейвид Тонини ръководят обвинението по делото, с ценна помощ от прокурора Матю Макензи от Отдела за контраразузнаване и контрол на износа към Министерството на правосъдието.

COMMENTS

WORDPRESS: 0