САЩ не иска промени в границите на Балканите

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници. Вярвам

САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялостност на държавите от Западните Балкани в рамките на международно признатите им граници.

Вярваме, че и другите държави трябва да правят същото. Това каза Хойт Ий, зам.-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Хойт Ий е категоричен, че държавите трябва да зачитат суверенитета на другите държави и не трябва да се опитват да променят границите.

“От 2014 насам, когато видяхме как Русия нахлу в Украйна и се опита да анексира Крим, мисля, че това беше аларма за събуждане за всички нас, че не бива да приемаме за даденост, че всички държави зачитат този основен международен принцип. Не искаме да виждаме промени в границите на Западните Балкани, не виждаме нужда от това”, каза още той.

Американският държавник коментира и отношенията между Скопие и Атина.

“Македония и Гърция имат истинска възможност да постигнат договореност по т.нар. въпрос за името. Това може би ще е най-добрата възможност”, каза той.

Хойт Ий е убеден, че има политическа воля, както в Атина, така и в Скопие, да се постигне споразумение и да се реши този въпрос веднъж завинаги”.

“Ще се изисква усилена работа, защото въпросът не е просто разрешим. Иначе щеше да бъде решен преди 25 години, но ако двете държави продължат да работят, както работят сега, под ръководството на Матю Нимиц, специалният представител на ООН, като посредник, ние вярваме, че това определено е възможно”, обясни още зам.-държавният секретар на САЩ.

Америка подкрепя силно споразумението за добросъседство между България и Македония.

“Вярваме, че това са много положителни стъпки, не само за двете държави, които са имали различия през годините, но и за целия регион. Още веднъж, това е пример как две държави, чиито лидери, чиито народни представители, са наистина ангажирани към помирение и към намиране на решения, които могат да включват компромис, които могат да включват отстъпки, когато две държави имат желание да го постигнат, имат политическата воля да го постигнат, тогава почти всичко е възможно”, каза зам.-помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.