САЩ и Русия си стиснаха ръцете за Сирия след 15 часа преговори

Съединените американски щати и Руската федерация постигнаха споразумение за примирие в Сирия, което влиза в сила в понеделник, 12 септември. Новият пл

Съединените американски щати и Руската федерация постигнаха споразумение за примирие в Сирия, което влиза в сила в понеделник, 12 септември. Новият план трябва да даде начало и на нови преговори, за да бъде прекратен конфликтът, който бушува в близкоизточната република пета година. Това стана ясно от пресконференцията на държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Женева след преговори, продължили близо 15 часа.
Според източник от руската делегация Вашингтон е причината за проточилите се разговори. „Очевидно, съгласуването на преговорните позиции е затруднено заради властовата йерархия във Вашингтон“, отбеляза източникът. Независимо от това САЩ и Русия си стиснаха ръцете за план, с който да се установи примирие в сирийската гражданска война и да се поставят основите за мирния процес в страната.

„Въпреки всички проблеми, въпреки недоверието, което продължава да се появява, въпреки опитите да се провали това, за което днес се договорихме, ние успяхме да разработим пакет от документи. Днешният документ не е единственият, всъщност те са пет“, отбеляза Лавров.

Той подчерта, че съгласуваният пакет „ще позволи да се установи ефективна координация в борбата срещу тероризма, ще позволи да се разшири хуманитарния достъп до нуждаещото се население, преди всичко, в Алепо, и ще позволи да се утвърди режимът на прекратяване на военните действия и всичко това създава условия за възстановяване на политическия процес“.
Според плана сирийското правителство ще преустанови своите мисии в определени райони, контролирани от опозицията. Седем дни след началото на примирието Русия и САЩ ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“. За да бъде успешен планът, и сирийският режим, и опозицията „трябва да изпълнят своите задължения“, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Министърът на външните работи на Русия потвърди, че сирийското правителство е „готово да изпълни“ задълженията си.
„Прекратяването на военните действия изисква достъп до всички обсадени и трудни за достигане райони, включително Алепо“, допълни Кери, уточнявайки, че това също така ще улесни доставянето на хуманитарна помощ в източната част на града.
САЩ и Русия са се договорили и да проведат съвместни въздушни удари в Сирия, ако новото примирие продължи седмица, отбеляза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. „Ние постигнахме споразумение за зоните, в които тези удари ще бъдат извършени“, уточни Лавров.
Постигнатото споразумение по време на срещата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери отваря „прозорец от възможности“ за разрешаване на ситуацията в Сирия, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стефан де Мистура.

Русия и САЩ „наистина са готови да работят заедно, за да победят (терористичните групировки) „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“, подчерта де Мистура. „Това отваря реален прозорец от възможности“, допълни специалният пратеник, призовавайки сирийците и страните в региона да подкрепят плана.

Междувременно говорител на Върховния комитет за преговори на сирийската опозиция заяви, че ще подкрепят примирието в страната, което външните министри на САЩ и Руската федерация договориха след преговори, продължили повече от 12 часа. Това обаче ще се случи при условие, че войниците на президента Башар Асад също оставят оръжията.
Дългоочакваното примирие ще влезе в сила в понеделник, 12 септември. Москва и Вашингтон представиха план за политическо решение на въоръжения конфликт в близкоизточната държава, който продължава вече пета година.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0