Руският Конституционен съд одобри исканата от Путин реформа на Конституцията

Руският Конституционен съд одобри исканата от президента Владимир Путин реформа, която ще му даде възможност да управлява още два мандата след 2024


Руският Конституционен съд одобри исканата от президента Владимир Путин реформа, която ще му даде възможност да управлява още два мандата след 2024 г., предадоха ТАСС и Франс прес.
Съдът съобщи на сайта си своето становище, че готвената реформа спазва Конституцията и че е изпратил решението си на Кремъл.
Предстои текстът да бъде приет с всенародно гласуване на 22 април. Въпреки тревогите заради епидемията от новия коронавирус тази дата засега се запазва.
Владимир Путин подписа в събота проекта за обширна конституционна реформа. Включена в нея добавка няколко дни преди това, която остро се критикува от опозицията, може да позволи на руския президент да остане на власт до 2036 г.
Въпросното изменение позволява да не се вземат предвид досегашните мандати на Владимир Путин. Руският закон забранява на президента да управлява за повече от два последователни мандата, отбелязва АФП.

COMMENTS

WORDPRESS: 0