Русия отвръща на САЩ за ударите в Сирия, доставя зенитни ракети на Дамаск

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 "Фаворит". Това пише "Комерсант". Първите изявления на руски военни

Съвсем скоро Дамаск може да получи от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 „Фаворит“. Това пише „Комерсант“.

Първите изявления на руски военни в този смисъл прозвучаха едва часове след масирания ракетно-бомбен удар по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция на 14 април, посочва вестникът. Според него Дамаск е договорирал зенитните ракети още през 2010 г., но сделката е била анулирана по молба на Израел, който се опасявал за въздушното си пространство.

Този път се предвижда „Фаворитите“ да бъдат доставени от Москва безвъзмездно, за да може режимът в Сирия бързо да изгради ешелонирана система за противовъздушна отбрана, способна да защити от обстрели Дамаск и базите с разположена авиационна техника. Според експерти израелските военни ще реагират предсказуемо негативно, а някои допускат и техен удар по позициите на С-300. Най-вероятно впрочем Русия ще изпрати на сирийците употребявани оръжия,допълва още „Комерсант“.

Тел Авив ще реагира твърде нервно, коментира военният експерт Руслан Пухов. Но „след априлския удар Русия трябваше да отвърне някак на САЩ и съюзниците им – явно е бил избран вариантът показателно да подкрепи Башар Асад“, допълва той.

По данни на „Комерсант“ в зоните, където ще бъдат разположени системи за ПВО, на първо време ще има руски военни съветници, които да координират действията на сирийските специалисти. И ако Израел реши все пак да изстреля ракети по позициите на С-300, според източници на вестника последиците „ще бъдат катастрофални за всички страни“.

Плановете на Вашингтон да остави своя самолетоносач „Хари Труман“ в Средиземно море означават, че САЩ засилват натиска върху Русия и Сирия. Това заяви пред руската телевизия Ар Ти военният аналитик Игор Коротченко, съобщава „Взгляд“.

Вчера се разбра, че във връзка с „нарастващите предизвикателства от страна на Русия“ ударната група на американските военноморски сили начело с атомния самолетоносач „Хари Труман“ може да остане в Средиземно море, нарушавайки реда за ротация на самолетоносачи, въведен от САЩ преди почти 30 години, напомня онлайн изданието. Коротченко нарича това събитие „крайно опасна тенденция“. „Наличието на доста мощен самолетоносач в Средиземноморието дава на САЩ възможност при някаква нова провокация срещу Башар Асад да задейства вече по-силен ударен компонент“, казва той.

Според руския експерт решението на САЩ показва, че Вашингтон няма намерение да се откаже от използването на силови методи спрямо Дамаск, добавя „Взгляд“.