Русия не пусна туристите си към Турция

Очакваният с нетърпение в турския курорт Анталия първи чартърен полет за тази година с руски туристи днес не се осъществи. Службата по въздухоплаване

Очакваният с нетърпение в турския курорт Анталия първи чартърен полет за тази година с руски туристи днес не се осъществи.

Службата по въздухоплаване на Русия не разреши на самолета да излети от летището „Пулково“ в Санкт Петербург.

Чартърните полети за руснаци трябваше да бъдат възобновени на 7 юли. Те бяха спрени преди 8 месеца в отговор на свалянето на руски бомбардировач от турските военно въздушни сили.

Президентът на Русия Владимир Путин вдигна на 30 юни забраната след извинително писмо и помирителен разговор с колегата му от Турция Реджеп Ердоган.

Това даде надежда на турските хотелиери, които са изправени пред небивала криза заради атентатите в Истанбул, довели до огромен отлив на туристи. Сега в Турция се надяват, че до края на сезона около 750 хил. руснаци ще посетят страната, което ще стабилизира ситуацията в туристическия сектор.

Реализирането на тези надежди обаче се сблъсква с неочаквани пречки.

Прессекретариат на Съюза на руската туристическа индустрия Ирина Тюрина заяви, че посочената дата за възобновяването на чартърните полети не е реална, понеже няма решение на Руската агенция за въздухоплаване за това.

Също така от Русия искат приемащите компании в Турция „нагледно, а не само на думи, да покажат как гарантират сигурността на туристите в хотелите“. Това съобщи директорът на асоциацията на туроператорите във външния туризъм Турпомощ.

Според него досега руската страна не е получила достатъчно гаранции за сигурността на своите туристи от турските туроператори и хотелиери.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0